sâmbătă, 8 octombrie 2016

Furia Roșie - o distopie SF violentă, incredibilă, captivantă

Mi-a placut "Furia Roşie" pentru că are o rețetă foarte bună  : suspans, violență, science fiction și realism. Dacă vrei să citești o distopie ai găsit cartea care trebuie.

Acțiunea este plasată în viitor, după ce Pământul este distrus, iar oamenii sunt nevoiți să colonizeze planeta Marte. Societatea se schimbă și este instituit un sistem al culorilor, o nouă scară socială (Roșii sunt pe ultima treaptă socială, "sclavii" oamenii pământului, țăranii de rând așa numiți sondori ai Iadului, cei care descoperă în minele din Marte substanța care face aerul respirabil, ei sunt cei exploatați de către cei mai puternici: Aurii cei bogati, perfecți, cei care dețin puterea și instituie legea). Există foarte multe culori cu rolul lor bine definit, dar discrepanța dinte cele două dă substanţă cărţii. Chiar și fizicul lor este asemenea culorilor, roșii sunt roșcați și au irisul ochilor roșu, iar aurii au părul ca de aur și ochii aurii.

„Mă tachinează uneori pentru că spun asta, dar ea este spiritul poporului nostru. Viaţa ne-a servit o mână proastă. Trebuie să ne sacrificăm pentru binele unor bărbaţi şi femei pe care nu-i cunoaştem. Trebuie să săpăm pentru a pregăti Marte pentru alţii. Asta ne face să fim destul de răutăcioşi. Dar bunătatea lui Eo, râsul ei, voinţa ei de fier sunt tot ce poate ieşi mai bun dintr-o casă ca a noastră.” Darrow despre Eo.

Ceea ce face minunat scrisă aceasta carte este bogăția descrierilor (cunoaștem planeta Marte colonizată, orașul, dar și minele, unde muncesc Roșii şi locul, unde trăiesc Aurii. Cu toate că eşti tentat să crezi că Aurii sunt oamenii răi, la început, ajungi chiar să simpatizezi cu aceştia, pe măsură ce citești cartea.
Acțiunea este dinamică. Eu nu m-am plictisit citind-o, dar seamănă puțin cu Hunger Games sau Divergent. Este vorba despre lupta pentru putere, supraviețuire și felul cum acționează oamenii în situații limită. Ca să ajungă repede către cel care i-a omorât soția, Darrow trebuie să termine Insitutul, o școală care este un teren de luptă, unde sunt trimiși Aurii din familiile cele mai bune, pentru a se lupta unii cu ceilalți. Testele sunt reale, se pot folosi arme și oamenii pot muri. Este o lume crudă, dar este exact lumea în care trăim. De aceea îmi place foarte mult această carte și abi aștept cele 2 volume : The Golden Sun și Morning Star.


Cartea are 488 de pagini și este primul volum din trilogia lui Pierce Brown.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu